Тури со дрезги
Тури со дрезги
   
Се поголемата популарност на движењето со дрезги, на англиски snowshoeing, покажува дека традиционалниот концепт за зимските рекреативни активности се менува. Различните облици на скијање и бордање не се повеќе единствената пасија која нуди можност за уживање во зимските убавини на планината. Дрезгањето претставува нов, современ начин за зимски фитнес на планина и запознавање со магичноста на планинскиот свет која во се поголем замав ги освојува симпатиите на вљубениците во планината, но и на тие кои сакаат за прв пат да дојдат во контакт со неа.
Движењето со дрезги или snow shoeing е старо нова зимска планинска активност во Македонија. Стара, бидејки дрезгите во нашите планини се користат повеќе од 3500 години, колку што е стар и самиот термин. Нова, бидејки како спортско рекреативна активност “сама за себе“ се актуелизира последниве години. Едно е факт – “дрезгањето“ е многу интересна зимска активност, која не бара некакви посебни технички вештини и посебно се препорачува за семејни и колективни излегувања на планина. После петнаесетина минути секој станува експерт за дрезгање.
Нашата понуда и во овој сегмент опфаќа широк спектар на услуги од лесни неколкучасовни тури, па се до повеќедневни траверси, како што е пречењето на така наречената Шарпланинска трансверзала, од врвот Љуботен до Титов Врв или Кораб, како и траверси во националните паркови.
Бројот на ангажирани водачи во турата, зависно од нејзината тежина и нивото на подготвеност на клиентите, се движи од 1 : 4 до 1 : 8 клиенти.